top of page

Відповіді на головні питання щодо акселератору Impact Business



Impact Business - це акселераційна програма для українських підприємців, які планують інтегрувати системне створення позитивного соціального впливу у свою бізнес-діяльність. А також планують стати основною для післявоєнної відбудови України.


Дедлайн подачі заявки: 28 лютого 2023 року


Ми отримуємо багато питань щодо участі в цій програмі, тому вирішили зібрати найпопулярніші запити в одному місці.

На питання відповідає Олена Калібаба, співзасновниця SILab Ukraine та СЕО Ukrainian Social Venture Fund

1. Чи в мене імпакт-бізнес, і я можу подаватися?

Якщо ваш бізнес робить свій внесок у відновлення України та формує позитивний і довготривалий соціальний вплив – ТАК! Це означає, що ваша діяльність спрямована на розв'язання соціальних, екологічних, гуманітарних проблем системним шляхом (регулярно, або це частина вашої бізнес-моделі).


Щоб краще зрозуміти, я хочу навести декілька прикладів:

Ваш бізнес працевлаштовує ВПО, ветеранів, представників з вразливих категорій (людей з інвалідністю або тих, хто пройшов реабілітацію від залежностей, одиноких батьків, людей, що постраждали від насильства; пенсіонерів тощо).



Переглядайте вебінар, аби дізнатись ще більше про програму та подати якісну заявку на участь!



2. Ваша бізнес-діяльність сприяє вирішенню проблеми:

  • ви запроваджуєте моделі сортування сміття,

  • використовуєте у виробництві принципи сталого розвитку,

  • ваш бізнес розвиває вашу громаду\місто\регіон,

  • ви надаєте послуги, які дуже потрібні, а ніхто їх більше не надає,

  • ви створюєте нові робочі місця,

  • фіксована частина прибутку перераховується на вирішення проблеми і ви берете участь в оцінці, розробці плану дій щодо вирішення цієї проблеми,

  • ви полегшуєте доступ або надаєте доступ до необхідних послуг через додаток або фізично

  • ви запроваджуєте інноваційні підходи діяльності, що сприяють вирішенню проблеми

  • ви надаєте фіксовану кількість послуг \ продукції у форматі «про боно» або на постійній основі для різних категорій населення, які цього потребують

  • і таке інше

3. Ми зареєстровані як ГО, ми можемо подаватись?

Так! ГО, БО, ФОП, ТОВ, АТ

4. У нас нема податкової звітності за минулий рік, ми можемо подаватись?

Важливо, щоб ви були працюючим бізнесом. Ви можете подати звітність за 2021.

5. Ми почали здійснювати імпакт/соціальну/гуманітарну діяльність після початку вторгнення і хочемо інтегрувати це в нашу бізнес-діяльність системно. Не знаємо як. Ми можемо подаватись?

Так. Опишіть, що саме ви робите у відповідному питанні в аплікаційній формі. Окремий модуль програми спрямований на розробку стратегії імпакту-бізнесу та його оцінки. У результаті ви зможете побудувати свою стратегію імпакту, визначитись як це інтегрувати у вашу бізнес-діяльність і як оцінювати результат.

6. Програма триває 8 місяців, чи це буде заважати нам розвивати бізнес?

При правильному плануванні – програма буде допомогати розвивати ваш бізнес. Це і є мета.

90% програми є дистанційними.


З кожною компанією працює ментор, який допомагає оцінити стан бізнесу, зони та цілі розвитку під час програми, потреби в інвестиціях, потреби в консультаціях від експертів. 60% програми відбувається англійською мовою (за потреби ми будемо допомагати з перекладом методології), але треба щоб представники компанії могли спілкуватися з експертами. Опрацювання програми займатиме до 3 годин на тиждень, 2 години на місяць зустрічей з менторами. Час сесій, які передбачають вашу участь будуть представлені заздалегідь.


Програма завершується демо днем, який ми плануємо організувати в офлайн форматі. Ви зможете презентувати плани розвитку свого бізнесу перед міжнародними імпакт-інвесторами.


7. Ми технологічна компанія, яка ще продовжує працювати над продуктом. Чи є сенс нам подаватися?

Так. У акселератора є декілька потужних міжнародних технологічних партнерів, а сама програма акселерації розгорнута на міжнародній онлайн-платформі, до якої залучено понад 200 експертів з різною експертизою. Команда акселератора відповідно до вашого плану розвитку і потреб буде залучати експертів та партнерів, які сприятимуть вашому розвитку.

8. Чи передбачає програма отримання фінансової підтримки для розвитку?

Так! Дві компанії, які покажуть найкращі результати отримають фінансову підтримку у форматі смартгрантів розміром до 20 тисяч євро в рамках проєкту Collaborate for Impact. Навколо акселератору вже починає вибудовуватись пул міжнародних імпакт-фондів, які зацікавлені надавати імпакт-інвестиції в України, що сприятимуть поновленню економіки та досягненню довготривалих соціальних змін.


Якщо у ваш залишились питання, пишіть на пошту нашій менеджерці Лєрі (v.tkach@silabua.com) або ж мені в особисті у Facebook або на LinkedIn. Ми спробуємо дати відповіді на всі ваші питання 😉





bottom of page